PRACHTIGE IJSSELBOERDERIJ

Te Koop

De verbouwing

De opbouw van de hooiberg/schuur.

We zijn begonnen met aanpassen van de hooiberg/schuur tot een goede werkruimte. Dit is een essentiële ruimte om met een dergelijk meerjarenplan te starten. Er werd een verdieping in gemaakt, de wanden werden voorzien van isolatie, er werd een gaskachel en een werkbank geplaatst. Het gereedschap kon keurig en overzichtelijk worden opgeruimd en er werd goede verlichting aangebracht.

In dezelfde periode moest er natuurlijk een plan van aanpak gemaakt worden met als belangrijkste onderdeel de nieuwe indeling van de boerderij. Deze tekeningen hebben wij zelf tot in detail gemaakt. Dit was een enorme klus en heeft maanden in beslag genomen maar uiteindelijk lag er een tekening op tafel waar we al onze voorkeuren in hebben kunnen verwerken. Vanzelfsprekend zijn de technische details in overleg gedaan met de "vaklui" die een aanzienlijk deel van de verbouwing voor hun rekening zouden nemen.

Een groot probleem was de draagconstructie van het achterhuis. Een dergelijke boerderij is voorzien van gebinten. Een gebint, of gebinte is een portaalvormige houten draagconstructie. Dit kun je niet zomaar verwijderen en in ons geval stonden de "kolommen" (staanders) juist op plaatsen waar we ze niet konden gebruiken b.v. midden in de beoogde zitkamer. Door een erkend staalbedrijf is er een constructieberekening gemaakt en een compleet dragende stalen constructie binnenin de boerderij geplaatst waardoor de gebinten hun eigenlijke taak zouden verliezen maar de boerderij niet zijn stevigheid. Neemt niet weg dat we uiteindelijk toch weer nieuwe eiken gebinten hebben laten plaatsen op plaatsen waar ze toch weer tot z'n recht kwamen. Dit omdat wij vinden dat dit "thuis" hoort in een boerderij.

Omdat we woonden in het "voorhuis" en sliepen in de enige slaapkamer die het huis rijk was op de eerste verdieping, hadden we relatief weinig last van alle activiteiten in het achterhuis. De sloopwerkzaamheden waren voor het grootste deel achter de rug en het daadwerkelijke opbouwen kon beginnen.

We waren het er snel over eens dat dit geen alledaags huis moest worden, maar ondanks dat wilden we het aanzien van de boerderij zoveel mogelijk in tact laten. Het woonhuis moest voorzien worden van alle luxe en gemakken en de basis van de inrichting moest tijdloos zijn zodat in de toekomst het interieur vrij eenvoudig een make-over kon krijgen als we dat zouden wensen. Het was de bedoeling dat de details de inrichting bijzonder moesten maken en dat is uiteindelijk ook gelukt. Het is geen doorsnee woonboerderij geworden!

Wat voor ons heel belangrijk was dat we uitsluitend hoogwaardige materialen zouden gebruiken. Hierop hebben wij niet bezuinigd en hebben ook veel dingen op maat moeten laten maken zoals b.v. de kozijnen met de bogen. Vaak moesten we ook lang zoeken naar het gewenste en m.n. de oude bouwmaterialen zoals de schouw en de vloertegels.

In 2006 is een grootscheeps project in de gemeente Heerde afgerond en zijn de buitengebieden voorzien van riolering. Ook wij maakten hier deel van uit. Er zijn in een tijdsbestek van 11 jaar ruim 1000 huishoudens aangesloten. Dit project heeft ca. 9 miljoen euro gekost.

2019: ook de aansluiting voor Glasvezel buitenaf wordt gerealiseerd.

 

 

 
Kaart
Opbellen
E-mail