PRACHTIGE IJSSELBOERDERIJ

Te Koop

De boerderij

De boerderij is gebouwd rond 1900 maar dit is niet exact en met zekerheid te zeggen. De bouwtekeningen zijn niet meer te achterhalen. De simpele bouw geeft aan dat het destijds geen rijke boer was en zelfs een hele kleine boer met een kleine veestapel.

Het voorhuis (staat dwars op het achterhuis) is opgebouwd met bakstenen. Dit was het aanzicht van de woning en waar dus mooiere materialen werden gebruikt tijdens de bouw. Het achterhuis (de voormalige deel) was opgetrokken met goedkopere (rest)materialen  waarna het geheel werd gepleisterd met grijs cement om er één geheel van te maken. Vanaf de voorzijde van het huis was dit immers niet direct zichtbaar. In dit deel van de boerderij stonden in het verleden de koeien en het andere vee.

De achtergevel was voorzien van staldeuren met aan weerszijde een deeldeur. In de linker- en de rechter zijgevel zaten twee mestluiken en er zaten zowel in de achtergevel als de zijgevels ijzeren halfronde stalramen.

Aan de linkerzijde van het achterhuis stond een zgn. bakhuis of kookhuis. Een bakhuisje is een bijgebouw van een boerderij of landhuis waarin men vroeger brood en koek bakte. In het bakhuisje bevond zich de bakoven en was voorzien een schoorsteen. Van origine zijn deze huisjes voorzien van pannendaken.

Recht achter de boerderij stond de hooiberg. Nederland is een koeienland. Maar die koeien grazen niet het hele jaar in de wei. ’s Winters staan ze op stal en dan eten ze van oudsher vooral hooi. In de zomer worden de hooilanden gemaaid. Het gras wordt op het land gedroogd en vervolgens opgeslagen op de boerderij. Een hooiberg is een vrijstaande, open hooitas met één tot zes bergroeden, waarlangs een kap op en neer kan bewegen. Onze hooiberg is in een ver verleden geheel verplaatst naar de zijkant van de boerderij waardoor het weidse uitzicht vanuit de boerderij zichtbaar werd. De hooiberg is, jaren geleden en ver voor onze tijd, omgebouwd tot schuur/garage.

 

 

 
Kaart
Opbellen
E-mail